Luister naar jezelf

Nadat er leverkanker was vastgesteld bij Steve Jobs, die hem een paar jaar later fataal zou worden, gaf hij een doorleefd betoog voor een groep laatste jaars van de Stanford Universiteit.

Zijn advies” laat andermans denken je innerlijke stem niet toedekken. En allerbelangrijkst, breng de moed op om je hart en intuïtie te volgen. Op een of andere manier weet je diep van binnen al wat je op deze planeet, in en met jouw leven te doen hebt. ” Maar hoe kan je “luisteren naar die innerlijke stem” die aangeeft wat je hart en intuïtie allang weten…..

HersenenLeer open te staan voor signalen die je lichaam afgeeft!

Het monitoren van onze interne organen gebeurt in de insula, weggestopt achter de frontale kwab van onze hersenen. De insula brengt ons lijf continue in kaart door feedback loops met het hart, de lever , de longen etc , elk orgaan heeft een specifieke toepassing daarvoor. Dat zorgt ervoor dat de insula als een dirigent de maat en tempo in continue wisselwerking, van al je organen bespeelt Bijvoorbeeld door je hartslag aan te passen en je dieper te laten ademen bij een grote inspanning. Maar ook je huid, een orgaan,   reageert met kippenvel en blozen . Een veelal verwarrend, multi -interpretabel maar wel heel duidelijk lichaamssignaal.

Gerichte innerlijke aandacht naar wat voor deel dan ook van je lijf zorgt door terugkoppeling via de insula voor een versterkte gevoeligheid. Geef gerichte aandacht aan je hartslag en de insula produceert meer neuronen in dat specifieke hartcircuit Zelf als je alleen maar kijkt naar een fysieke oefening dan zorgen spiegelneuronen ervoor dat je lijf zelf ook aan het”werkzaam” is.

Hoe goed mensen in staat zijn om hun hartslag te voelen is een basaal vetrekpunt geworden om hun algehele lichaamsbewustzijn in kaart te brengen. Hoe beter je daarin bent hoe groter je insula.

Het bereik van de insula is groter dan alleen onze organen; figuurlijk en letterlijk bepaalt het hoe wij ons voelen. Mensen die hun eigen emoties, ook die van anderen, minder ervaren of verwaarlozen hebben een trage werking van de insula vergeleken met de hoge activiteit bij mensen die een nauwe binding hebben met hun eigen emoties.

Mindful zijn, meer focus, aandact voor wat er is, hier en nu , in dit moment leven?

Mindfulness training/coaching draagt bij aan het richten van de aandacht, het ervaren, accepteren van emoties, zonder te oordelen. Door vervolgens niet langer onprettige gevoelens te vermijden kunnen ook positieve gevoelens weer de plaats krijgen die ze verdienen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *